tilbake
Området
Tekst: Red.
14.2.2017
Bydel på naturens premisser

Landskapsarkitekt Helene Øhlenschlæger fra Asplan Viak står bak uttrykk og innhold for Bjørndalen Park

Du har jobbet med mange prosjekter – hva er det som gjør at Bjørndalen skiller seg ut?

Planen ble vedtatt i 2008, bakgrunnen for denne ble landet av en arkitektkonkurranse. Men i 2010/2011 kom vi som landskapsarkitekter som de første konsulenter inn og fikk lov å mene noe om detaljeringen av boligområdet for menneskene. De fleste starter med biler og parkering først, og deretter uteområder. Her gjorde de motsatt – hvordan skal området bli for dem som skal bo her. Hovedfokus her har vært å skape bydel basert på hva som skal til for at mennesker trives. Det er kjempespennende og annerledes utgangspunkt.

Helene på Bjørndalen
Helene Øhlenschlæger fra Asplan Viak er opptatt av å beholde det historiske kulturlandskapet

Slik vi ser på skissene, ser det ut som uteområder er prioritert?

– Absolutt! Bjørndalen-området er proppfull av naturressurser og områder som utbygger var tydelig på å bevare, for å gi plassen en helt unik identitet. Her kan nevnes salamander-forekomst, frosker, åkerholmer, epletrær, bekk, gamle ruiner – disse skal alle være med inn i fremtiden. Plassen har en unik identitet i dag, og den vil vi bevare og ta med oss videre for fremtiden. Denne identiteten er en del av stedets sjel. Alle disse kvaliteter ligger i hovedsak i den nordlige delen av boligområdet, så jo nærmere næringsdelen i sør vi kommer jo mer urbant preg vil det bli i omgivelsene.

Du nevner bekk – på hvilken måte skal denne få så sentral posisjon i parken?

– Bekken blir et kjempespennende element i parken. Denne går gjennom hele Bjørndalen, og representerer en viktig del av historien. Denne skal videreføres, og ende i et flott vannspeil i bunnen av parken. Denne blir ikke bare vakker, den vil gi lekemuligheter og deilig lyd. Bare se for deg barn som følger barkebåter gjennom parken, med latter og gledesrop – kan det bli bedre?

Vi ønsker også å ta i bruk naturen for å gi både oppholdsplasser og lekeplasser. Både store og små skal finne glede i å oppholde seg ute, så vi tar i bruk både naturen som finnes og gjenbruker også naturlige elementer for å gi variert og mer naturlig lek for barn. Her skal vi kombinere det trygge med det vi selv forbinder med mer naturlig lek når vi selv var barn.

Viltliv i flotte omgivelser rundt Vollevannet på Bjørndalen

Hva skiller Bjørndalen park fra andre parker?

– Tror det som skiller mest, er at parken kom først og ikke sist. Her går du rett fra boligen ut i parken, så på mange måter får de som bor her byens største hage. Her er parken omgitt av boliger og mennesker og ikke trafikk, noe som er en kjempekvalitet. Samtidig – rett utenfor næringsområdet har du både sykkelekspress og bussforbindelser til hvor du vil.

Mange som kjenner Bjørndalens historie vil lure – er det fortsatt mulig med epleslang?

– Mange spør om dette, og det synes vi er gøy. Og svaret er ja – selvsagt! Vi skal flytte og bevare masse epletrær, så her kan både store og små glede seg, avslutter Helene.

TIL OVERSIKT
Heng deg på!
Motta nyhetsbrev og få med deg hva som skjer i Bydel Bjørndalen.
MELD MEG PÅ
Takk! Du har nå meldt deg på nyhetsbrevet.
Oops! Noe gikk galt. Prøv igjen senere.
I SALG NÅ:

Mariann Mosfjell Thomassen
Prosjektmegler

99 09 91 40
mariann@sormegleren.no

Tor Even Kristensen
Prosjektmegler MNEF

48 25 20 12
toreven@sormegleren.no

Fredrik O. Haanes
Prosjektmegler / Advokat

95 08 47 48
fredrik.haanes@sormegleren.no