tilbake
Bydel
Tekst: Red.
14.2.2017
Endelig!

Ståle Stundal, eiendomsutvikler i Skanska Eiendomsutvikling og Yngve Sletten, prosjektleder hos Skanska Entreprenør, er begge ivrige når de begynner å prate om bydel Bjørndalen.
Skanska har jobbet med dette feltet i 10-12 år, vært gjennom reguleringsprosess frem mot 2010 og da endelig kjøp i 2016.

Omtalt som Norges dyreste eplehage, hadde dere store visjoner for eiendommen?

Visjonen er å skape en bydel som gror. Det å skape noe så stort og nytt, så nærme sentrum er en stor oppgave og utfordring vi gleder oss masse til. Det er krevende, men først og fremst utrolig moro. Tenk hvilke muligheter som ligger i det å skulle bygge et lite samfunn helt fra bunnen av, delvis spør Ståle.

For det er ikke småtteri vi snakker om. Totalt opp mot 550 boenheter skal utvikles over det neste tiåret.

Flyfoto av Bjørndalen i dag

Som entreprenør ønsker vi å bygge en bærekraftig og robust bydel som tåler de endringene som skjer i samfunnet gjennom hele prosessen. Her skal vi bygge i mange år, og bygningene vi i dag bygger skal tåle og virke ikke bare i i dag men langt inn i fremtiden. Dette stiller krav til byggemetode, tekniske  løsninger,  materialbruk og god planlegging  får å få frem det ypperste i vårt fag, supplerer Yngve.

I dag er det mye fokus på å bygge grønt – hva betyr det hos dere?

– Grønt handler om å bygge ny bydel med plassens historie som veiviser. Her blir naturen premissleverandør, vi tar i bruk bekken som en naturlig del av landskapet og gir naturen et løft slik at den kan brukes i lang lang tid.

Det betyr også at vi fokuserer på klimanøytrale materialer og ikke minst transport – både hvordan materialene blir transportert hit men også hvordan beboerne skal kunne benytte miljøvennlige fremkomstmidler. Vi har fokus på hele prosessen – grønt er mye mer enn en farge. Bjørndalen-prosjektet har utfordret oss til å tenke nytt, være nysgjerrige og innhente inspirasjon og fagkunnskap fra andre miljøer for å gjøre grønt fokus til noe som fremtidige beboere vil nyte godt av. Det er ofte en oppfatning at grønt fokus og miljøriktige løsninger er dyrt og noe folk flest ikke vil betale for. Vi har hatt motsatt fokus – vi vil skape grønne løsninger som ikke er dyrere, men heller gjør at folk sparer penger.

Folk lever annerledes

En del av det grønne skiftet som det snakkes mye om, handler også om hvordan folk beveger seg. Beliggenheten Bjørndalen har, med bussmuligheter og sykkelekspress rett forbi gjør at beboere på Bjørndalen alltid kan velge miljøriktige løsninger når de skal på jobb, trening etc. Vi har også fått redusert parkeringsdekning på deler av området – ikke fordi folk ikke skal ha parkeringsmuligheter, men fordi vi vet flere vil velge andre løsninger. Den valgmuligheten skal folk alltid ha her.

Teknologi er også en sentral del av det grønne skiftet. Enten vi snakker smarthus, fellestilbud eller fasiliteter som gjør at folk kan få dekket flere av sine daglige behov – akkurat der de bor. Bjørndalen skal bli en bydel som folk oppholder seg større del av tiden, derfor skaper vi fellesløsninger og tilbud som er mer helhetlige. Her skal du ikke bare bo – her skal du leve.

Hvem passer Bjørndalen for?

– Spørsmålet er vel heller – hvem er det ikke for, spør Ståle retorisk. Vi snakker om 550 boligenheter, stor variasjon av leiligheter og rekkehus – et mangfold som gjør at alle skal kunne finne sitt sted. Barnehagen som er planlagt, vil være veldig populær for barnefamilier. Vi har urbane områder som appellerer litt mer til yngre mennesker og vi har masse stille områder med store parker som egentlig appellerer til nesten alle. Her vil folk leve på tvers av generasjoner.

Uteområdene her er kanskje det fremste kjennetegnet her?

– Og de er vi stolte av, sier begge to! Hvilke andre bydeler med så sentral beliggenhet har så store grøntarealer tilrettelagt for trivsel og aktiv bruk? Bjørndalen park skal være både for beboere og øvrig nabolag – her vil det yre av folkeliv. Her kan du bade i Vollevannet, ha piknik med venner, nyte en caffe latte på Bjørndal Gård, dyrke egne grønnsaker i hageparseller – og samtidig være i sykkel eller bussavstand fra omtrent hva du vil?

Men også næring har en sentral plass her?

– Næring blir også en sentral del av bydelen, av flere grunner. Når det skal bo så mange mennesker her, ønsker vi næring som tilfører bydelen noe som trengs i det daglige. I første byggetrinn kommer en stor og flott Rema1000-butikk som gjør at man ikke trenger å bruke bil for å handle alt man trenger til mathusholdningen. I tillegg jobber vi med andre og spennende aktører som vi tror vil tilføre supplerende kvaliteter.

Her blir også arbeidsplasser som vil være effektive fordi – enten du bor i Bjørndalen eller du bor lengre unna, vil Bjørndalen som knutepunkt alltid være sentralt. Med bussmetro og sykkelekspress gjøre reisetid kort og rimelig for alle. For mange vil dette kunne være veldig økonomisk fordelsaktig – hva om husstanden kan gå ned fra 2 til kun 1 bil – hva vil ikke det spare husholdingen for, avslutter Ståle og Yngve hos Skanska.

TIL OVERSIKT
Heng deg på!
Motta nyhetsbrev og få med deg hva som skjer i Bydel Bjørndalen.
MELD MEG PÅ
Takk! Du har nå meldt deg på nyhetsbrevet.
Oops! Noe gikk galt. Prøv igjen senere.
I SALG NÅ:

Mariann Mosfjell Thomassen
Prosjektmegler

99 09 91 40
mariann@sormegleren.no

Tor Even Kristensen
Prosjektmegler MNEF

48 25 20 12
toreven@sormegleren.no

Fredrik O. Haanes
Prosjektmegler / Advokat

95 08 47 48
fredrik.haanes@sormegleren.no